Vulkanen Etna






 

 

Home
Up

 

Fra hotell leiligheten vår i Naxos hadde vi flott utsikt mot vulkanen Etna. Man blir aldri trett av å se opp mot Etna der hun rager 3300 m over landskapet. Det stiger alltid svovelrøk opp fra toppen av Etna som er Europas største vulkan. Landsbyene langs fjellet er svært preget av vulkanen. Det er nemlig fortsatt utbrudd, men magmaen har ikke kraft nok lenger til å nå toppen på 3320 moh. Utbruddene kommer derfor gjennom sprekker og krater lenger ned på sidene. I år 2002 brøt det ut et relativt kraftig utbrudd på nordsiden av Etna. Det kan ses på forhøyningen til venstre på bildet.
På sydsiden av vulkanen var det tydelig å se store ødeleggelser på bygninger og veier. Det er derfor svært risikabelt å bo på Etnas skråninger. Men siden utbruddet i 1669 så har det faktisk ikke gått tapt menneskeliv.
Lavastrømmen i 1992 beveget seg 30-50 meter i timen, men det er ikke mye man kan gjøre for å stanse de veldige kreftene som er i bevegelse. De som bodde i dette huset var svært heldige. Lavastrømmen hadde stanset bare meter fra huset.
Vi kunne kjøre opp til ca 1800 meter på nordsiden før vi måtte gå inn i spesiallagde kjøretøy som tok oss videre opp mot toppen. Det kostet litt penger, men etter å ha prutet ned prisen litt så valgte vi å ta turen helt opp til observatoriet som ligger i 2800 meters høyde.
Veiene var svært provisoriske. Det er selvfølgelig ikke noe vits å lage noen flotte veier her oppe siden det er så ofte utbrudd fra Etna. Veien må stadig legges om etter hvert som landskapet endrer seg.
Alpintannlegget fikk hard medfart under utbruddet i 2002.
Observatoriet på 2800 meters høyde er nå ubetjent. Selve kontrollsenteret ligger nå i Catania og her overvåker man nøye vulkanens aktivitet. Det var en fryktelig vind når vi var på toppen, vi måtte nesten holde oss fast for ikke å blåse overende.
Her er vi ved et av kratrene som kastet ut magma i 2002. Vår guide gravde noen centimeter ned i den sorte sanden og tok opp en liten sten på størrelse med en knyttneve. Han tok så fram en vannflaske og helte over stenen. Da hørte og så vi at det freste og dampet fra den hule stenen. Den var nemlig langt over hundre grader varm. Det var en meget spesiell opplevelse.
Hver dag så vi opp på Etna fra forskjellige steder på Sicilia og da vi fløy hjemover så vi hvordan hun reiste seg over skyene og nesten vinket forvell til oss. Vi hadde fått et spesielt forhold til denne "gamle dame" som ruver over landskapet på øya.
På veien hjem passerte vi også Napoli med den mektige Vesuv. Vi har vært opp på denne vulkanen også, men det er nå over 20 år siden. Vesuv ødela byene Pompeii og Herkulaneum i år 79 e.Kr. Den gang ble mange mennesker begravd levende i asken og lavaen som falt ned. Senere ble byene gravd fram og man kan nå se hvordan folk levde og døde i år 79. Det har nå ikke vært noe utbrudd siden 1944 på Vesuv. Krateret var godt synlig fra flyvinduet.
 

 

 



Websidene ble sist oppdatert den 25/03/09.
Ansvarlig for webdesign og innhold Erik Wold. Kontakt meg på e-mail: ew@ew.nu

Hvordan blir jeg en kristen?     www.eyewitness.no